BØRNEBLÆSERNE
Musikundervisning målrettet børn og unge med kroniske lungesygdomme.
BØRNEBLÆSERNE
– ET FÆLLESSKAB, HVOR MAN SPILLER MUSIK MED DEN LUFT, MAN HAR.
Målet med BørneBlæserne er gennem musikundervisning og musikudøvelse at skabe en positiv forandring for børn med kronisk obstruktiv lungesygdom.
I Danmark er der ca. 100.000 børn med kronisk lungesygdom.
Lungebørn er en gruppe som ofte er udfordrede i skole- og fritidsliv, og de kan grundet deres sygdom have svært ved at finde en aktivitet, hvor de har et socialt fællesskab samtidigt med de på en sjov og legende måde lærer deres krop og vejrtrækning bedre at kende.
Musik som sundhedsfremme
Studier har vist positive effekter ved aktivt engagement i musik gennem sang eller spil på instrument, og vi ved fra disse studier, at musik kan bruges som drivkraft til at skabe livskvalitet, og at musikdeltagelse har positive sociale og mentale effekter.
Kan vi med udviklingen af et nyt læringsmiljø for musikudøvelse for børn og unge skabe trivsel og adgang til et socialt fællesskab for børn, som ellers er udsatte og ekskluderede? Dette ønsker vi at undersøge, og med pilotprojektet BørneBlæserne og sidenhen forskningsprojektet/sundhedsinterventionen BørneBlæserne bidrager vi med ny viden om, i hvilken grad børn, som både er fysisk og mentalt udsatte, opnår positiv effekt af musikudøvelse.
Vil du vide mere om forskningsprojektet kan du kontakte projektleder Berit Sys Christensen på berit@musik-ungdom.dk.
Undervisning og forskning
Undervisningen i pilotprojekt BørneBlæserne varetages af Emil Goldschmidt og Lene Hesselbjerg, der har mange års erfaring i at undervise børn og unge i hovedstadsregionens musik- og kulturskoler. Missionen er at udvikle en ny, stærk musikpædagogisk praksis målrettet sårbare børn – og dermed give flere adgang til musikkens verden.
BØRNEBLÆSERNE følges af forsker fra Roskilde Universitet. Via enkeltinterviews, fokusgrupper og workshop med blæserbørnene og forældre, stilles temaer som relationer, trivsel, samarbejde og forventninger i centrum.
Visionen for BØRNEBLÆSERNE er:
• At give børnene følelsen og oplevelsen af at lykkes.
• At børnene vil opleve musikglæde og et stærkt socialt sammenhold.
• At børnene over tid vil få øget kropsbevidsthed og mærke en positiv effekt af den systematiske og kontinuerlige træning med lufttrænere og blæseinstrumenter.
Vil du være med?
Kontakt projektleder Berit Sys Christensen for mere information.
-
- Er du mellem 9 og 12 år gammel?
- Har du en kronisk obstruktiv lungesygdom?
- Elsker du musik – og kunne du tænke dig at spille med i et blæserband sammen med andre lungebørn?
HVOR, HVORNÅR OG HVOR MEGET?
Vi mødes hver torsdag eftermiddag. Undervisning og aktiviteter tager 1,5 time og vil være i tidsrummet kl. 16-17.30 på:
Goldschmidts Musikakademi, Rentemestervej 62, København NV.
Derudover arrangeres familieworkshop, koncert etc.
Det er gratis at deltage i Børneblæserne.
HVAD LAVER VI?
-
- Vi eksperimenterer med forskellige blæserinstrumenter, bl.a. klarinet og trompet – og spiller musik sammen.
- Vi leger med sjove luftrænere og arbejder med vores vejrtrækning.
- Vi hjælper dig med at vælge, hvilket instrument du skal spille på – og du låner det naturligvis med hjem.
- Du skal ikke kunne noget i forvejen, du skal blot have lyst til at lære at spille et musikinstrument og få nye venner!
Børneblæserne i DR P2 PULS
Lyt med!
Scott er 14 år og spiller klarinet. Han har en medfødt nedsat lungefunktion. Hans mor tilmeldte ham som 9-årig til klarinet, da hun havde hørt, at det kunne være en god måde at træne lungerne på. Og det lader til, at der er noget om snakken. DR P2 reporter Carsten Wolf Andersen tog med Scott til undervisning, hvor vi også mødte Scotts mor og underviser Emil Goldschmidt.
Børneblæsernes folder
Læs med!
Er du interesseret i at lære mere om Børneblæserne? Måske du selv er lungebarn og har lyst til at være med? Så læs folderen her.